Od ponedeljka bodo lahko v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji znova odprte terase in vrtovi gostinskih obratov. To bo možno med 19. do vključno 25. aprilom med 7. in 19. uro. Pri tem bo treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Verjetno bo veljalo tako kot ob dosedanjih odprtjih teras, da bodo morali zaposleni in gostje ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, zaposleni se bodo morali enkrat tedensko testirati, strežba bo dovoljena izključno za mizami.
Osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih bo dovoljen brez časovne omejitve v vseh regijah.
»Stališče slovenskih gostincev je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase. V panogi smo izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj,« je pred sejo opozorilBlaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Kot je dodal, ne nasprotujejo, da zdravstvena stroka vztraja, da je strežba varna le na terasah, a tako lahko obratujejo tisti, ki se jim takšen način opravljanja dejavnosti izplača. Vendar mora po njihovem država zagotoviti pomoč vsem tistim, ki pod takšnimi pogoji ne bodo mogli poslovati. Delo v gostinstvu je izgubilo že 12.000 zaposlenih.
Spremenjen vladni semafor, ki so ga predstavili prejšnji petek, je odpiranje gostinskih teras in vrtov sicer predvidel v oranžni fazi. Zaradi povečanja števila okužb in hospitaliziranih v regiji JV SLO gostinski lokali oziroma terase ostajajo zaprti še vsaj do 25.4.2021.
Vir: DELO