SPOT Svetovanje Jugovzhodna Slovenija, v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Novo mesto, vabi obrtnike in podjetnike, pri njih zaposlene delavce, MSP ter potencialne podjetnike, iz regije JV Slovenija, na brezplačno usposabljanje
HACCP sistem v praksi v četrtek, 10. aprila 2025, s pričetkom ob 14.30 uri,
v živo v predavalnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto (Foersterjeva 10, Novo mesto).
Usposabljanje organiziramo na podlagi Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) o higieni živil št. 852/2004 in Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02 in 47/04), ki določata, da v proizvodnji in prometu z živili lahko delajo samo osebe, ki imajo ustrezno strokovno usposobljenost in izpolnjujejo osnovne zahteve osebne higiene.
Osebe, ki prihajajo v stik z živili, so: vsi, ki hrano skladiščijo, pripravljajo, proizvajajo, prevažajo, razdeljujejo, ki skrbijo za prehrano – pomagajo pri prehranjevanju drugih oseb ter drugi delavci, ki na kakršenkoli način prihajajo v stik s hrano.
Vsebina:
- HACCP kot preventivni program zagotavljanja varne hrane,
- Higiena živil, osebna higiena, higiena procesa, spremljajoči higienski programi,
- Zdravstveno stanje zaposlenih,
- Lastna pridelava živil v malhi količinah v živilskih obratih,
- Označevanje živil (alergeni, informacije o alergenih pri nepredpakiranih živilih);
- Dejavniki tveganja pri delu z živili (mikrobiološki, kemijski in fizični),
- Ureditev dokumentacije pred odprtjem živilskega obrata,
- Sledljivost in označevanje živil,
- Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji za varnost hrane,
- Sistem HACCP v praksi, kdaj lahko uporabljamo smernice, kdaj izdelati lasten HACCP načrt?
- Sledljivost in označevanje živil,
- Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji za varnost hrane,
- Vodenje HACCP dokumentacije,
- Kultura varnosti hrane,
- Ravnanje s posodo, opremo, sredstva za prevoz/prenos hrane, ki vsebuje alergene,
- Prerazporejanje hrane,
- odprta in jasna komunikacija med zaposlenimi v podjetju, znotraj dejavnosti in med zaporednimi dejavnostmi,
- Pogoste pomanjkljivosti v praksi pri delu z živili,
- Predvidene spremembe zakonodaje na področju zdrave hrane,
- Odgovori na morebitna vprašanja udeležencev.
Predavateljica:
Mag. Katarina Železnik Logar, vodja ljubljanske podružnice Inštituta za varstvo pri delu in varstvo okolja Maribor, IVD Maribor.
Prijave zbiramo do ponedeljka, 7.4.2025 preko spletne prijavnice. Zaradi omejenega števila mest je prijava na delavnico obvezna.
V kolikor se iz istega podjetja prijavlja več udeležencev, naj vsak izpolni svojo e-prijavnico in vpiše svoj e-naslov.
Dodatne informacije: Katja Brajer, tel. 051 422 580, e-pošta: katja.brajer@ozs.si
Delavnica v trajanju 4 šolske ure je za udeležence brezplačna.Vsak udeleženec dobi potrdilo o udeležbi.
Vljudno vabljeni.