V Uradnem listu št. 138/2020 je objavljen nov Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.
Ukrepi, ki veljajo za rdeče regije (3.a člen), začnejo veljati en dan po objavi uradnih podatkov o številu okuženih po regijah, ki jih objavi NIJZ (predvidoma bodo podatke objavili danes). Torej so v petek, 16.10. gostinski lokali v rdečih regijah še lahko odprti, v soboto pa se zapirajo. Vsi ostali Ukrepi iz Odloka stopijo v veljavo že danes, 16.10.2020.
V Odloku o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 67/20, 78/20, 103/20, 124/20, 127/20 in 138/20) se 2. člen spremeni tako, da se glasi:
VELJA ZA ORANŽNE REGIJE
(1) Ponujanje storitev neposredno potrošnikom v diskotekah in nočnih klubih je prepovedano.
(2) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih je dovoljeno od 6.00 do 22.30.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek časovna omejitev opravljanja dejavnosti ne velja za dejavnost priprave jedi in pijač v primeru dostave jedi in pijač, dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač v sobe oziroma druge oblike nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač.
(4) Gostje, ki so ob 22.30 še v obratih iz drugega odstavka tega člena, jih morajo zapustiti najpozneje v 30 minutah, če v njih strežejo le preproste jedi, pijače in napitke (kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari), oziroma najpozneje v 60 minutah, če strežejo tudi zahtevnejše jedi (restavracije, gostilne, kmetije).
(5) Opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra.
(6) Ne glede na prejšnji odstavek omejitev razdalje 1,5 metra ne velja za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.
(7) Ne glede na peti odstavek tega člena omejitev ne velja za osebni prevzem jedi in pijač.
(8) Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. VELJA ZA VSE OSTALE DEJAVNOSTI V POSLOVNIH PROSTORIH
(9) Število oseb v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko.«.
Za 3. členom se doda nov 3.a člen, ki se glasi:
VELJA ZA RDEČE REGIJE – dodatne omejitve za GOSTINCE, FRIZERJE IN KOZMETIKE ter športno dejavnost
(1) Ne glede na drugi do sedmi odstavek in deveti odstavek 2. člena tega odloka za regije, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 000 prebivalcev, veljajo naslednje omejitve oziroma prepovedi:
- ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe je prepovedano;
- opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih (gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari) je prepovedano;
- opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih (hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, prostori za goste pri sobodajalcih, kmetije ter marine), je dovoljeno od 6.00 do 22.30;
- gostje iz nastanitvenih obratov iz prejšnje točke, ki so ob 22.30 še v prostorih, v katerih se opravlja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, morajo prostore zapustiti najpozneje v 60 minutah;
- ne glede na 2. in 3. točko tega odstavka prepoved in časovna omejitev opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač ne veljata za dejavnost priprave jedi in pijač v primeru dostave jedi in pijač, za dejavnost strežbe jedi in pijač v sobe oziroma druge oblike nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter v primeru osebnega prevzema jedi in pijač;
- opravljanje gostinske dejavnosti strežbe jedi in pijač v nastanitvenih obratih iz 3. točke tega odstavka je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra;
- ne glede na prejšnjo točko omejitev razdalje 1,5 metra ne velja za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo;
- ne glede na 6. točko tega odstavka omejitev ne velja za osebni prevzem jedi in pijač;
- v prostoru, v katerih se opravljata frizerska ali kozmetična dejavnost, se lahko hkrati nahaja le ena stranka.
Uradne podatke o številu okuženih po regijah objavlja NIJZ na svoji spletni strani in v Uradnem listu Republike Slovenije najmanj enkrat tedensko. Ukrepi iz prvega odstavka tega člena v regiji začnejo veljati naslednji dan po objavi uradnih podatkov.«.
Objave števila okuženih spremljajte tu: https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19