V vseh statističnih regijah je dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. V vseh statističnih regijah se pod pogojem testiranja zaposlenih in potrošnikov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov.
Pri tem je dovoljena zgolj postrežba za mizami, pri čemer je potrebno zagotavljati razdaljo najmanj tri metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe. Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki za eno mizo, ter za osebe s spremstvom. Pri tem ne velja omejitev števila oseb na 20 m2 na posamezno stranko.
Ne glede na omejitev zbiranja do 50 oseb v skladu z odlokom Ministrstva za notranje zadeve, se v skladu z odlokom največje število oseb, ki so lahko hkrati v gostinskem obratu, izračuna glede na velikost dela gostinskega obrata ob upoštevanju pogojev treh metrov razmika med mizami ter maksimalnega števila štirih oseb za eno mizo (ob upoštevanju izjeme tako imenovanih družinskih mehurčkov).
Samopostrežba jedi in pijač gostom ni dovoljena.
Pogoj sedeče postrežbe pomeni, da je dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih le za mizami, kar pomeni, da ni omogočen samopostrežni način prevzema hrane in pijače, pač pa zaposleni potrošniku, ki sedi za mizo, postrežejo naročeno hrano in pijačo.
Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek ni dovoljeno. Med izjemo, ki dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov ne sodi obratovanje nočnih klubov, nočnih barov in diskotek. S tem pa se ne prepoveduje opravljanja dejavnosti lokalom, ki zgolj v svojem nazivu nosijo besedo »bar«.
Animacija gostov
Gostinski obrat potrošnikom ne sme ponujati drugih prostočasnih aktivnosti (na primer igranje biljarda, pikada, ročnega nogometa, igral v notranjosti ali na zunanjih površinah gostinskih obratov).
V odloku trenutno ni posebne izjeme za zabaviščne parke, napihljiva igrala in druge prostočasne aktivnosti, zato je opravljanje teh dejavnosti dovoljeno zgolj, v kolikor so izjema v skladu z drugimi odloki.
Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je dovoljena animacija gostov tako z mehansko kot tudi z živo glasbo. Ker pa je opravljanje gostinske dejavnosti z odlokom omejeno zgolj na sedečo postrežbo, ples gostov po gostinskem obratu ni dovoljen.
Izjemo v skladu z odlokom predstavlja zgolj opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih, ne pa tudi opravljanje gostinske dejavnosti na drugi lokaciji (na primer catering). Kljub temu sta v skladu z odlokom dovoljena tudi dostava jedi in pijač (brez postrežbe) ter osebni prevzem jedi in pijač, pri čemer pa konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.
Gostinski obrat lahko za namen animacije in zabave svojih gostov najame glasbenika, pri čemer morajo gostje gostinskega obrata spoštovati pogoje, ki veljajo za gostinski obrat (sedeča postrežba, razmik med mizami in med osebami). V kolikor pa gostinski obrat organizira prireditev, na kateri nastopa glasbenik in za katero pobira tudi vstopnino, pa velja omejitev zbiranja v skladu z odlokom Ministrstva za notranje zadeve.
Notranjost gostinskih obratov
V notranjosti gostinskih obratov so tako lahko samo gostje, ki izpolnjujejo pogoj PCT:
- dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
- dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
- drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
- prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
- prvega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
- dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
- potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
Brez opravljenega testa na virus SARS-CoV-2 in ostalih v odloku naštetih dokazil so v notranjosti gostinskega obrata lahko osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.
Ponudniki gostinskih storitev naj pred postrežbo v notranjosti gostinskega obrata gosta seznanijo oziroma opozorijo, da je za koriščenje navedenih storitev potreben pogoj PCT.
Za izpolnjevanje pogoja PCT se upoštevajo testi HAG in testi PCR, ki jih izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje.
V kolikor se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT, lahko ponudnik gostinski storitev gosta zavrne.
V skladu z odlokom je preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT s strani potrošnikov na ponudniku blaga in storitev, ki pa svojo obveznost izpolni, če goste opozori glede pogoja PCT (na primer izobesi vidno obvestilo, gosta pred nudenjem storitev vpraša, ali izpolnjuje pogoj PCT, gost podpiše izjavo, da izpolnjuje pogoj PCT).
Delovni čas
Opravljanje gostinske dejavnosti je dovoljeno med 5. in 22. uro, pri čemer morajo gostje zapustiti gostinski obrat najkasneje v 30 minutah po zaprtju (možnost zaužitja naročene hrane in pijače).
Gostinski obrat je v primeru opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač za poslovne goste oziroma v primeru pogodbenega zagotavljanja prehrane zgolj za delavce določenega podjetja vezan na svoj obratovalni čas in lahko svoje storitve nudi tudi po 22. uri.
Upoštevanje razdalje
Na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter v notranjosti gostinskih obratov je lahko hkrati toliko oseb, kolikor jih glede na velikost prostora gostinskega obrata lahko sedi za mizami, ob upoštevanju razdalje najmanj tri metre med robovi miz in pogoja, da za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe. Pri tem ne velja omejitev števila oseb na 20 m2 na posamezno stranko.
Omejitev na največ 4 osebe za isto mizo ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki za eno mizo, ter za osebe s spremstvom.
Higienska navodila
Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, razen ko sedijo pri mizi.
Pri izvajanju gostinske dejavnosti je zahtevano strogo upoštevanje in spoštovanje vseh higienskih navodil, ki jih določa NIJZ in so nujno potrebna za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.
Za zaposlene, ki opravljajo gostinsko dejavnost, veljajo enake omejitve glede testiranja (enkrat tedensko) oz. prebolelosti oz. cepljenja ter enaka dokazila glede prebolelosti oz. cepljenja, kot velja to za ostale izjeme s pogojem testa.
V kolikor gostinski obrat ponuja zgolj osebni prevzem hrane in potrošnikom ne omogoča konzumiranja prevzete hrane na terasi ali vrtu ali v notranjosti gostinskega obrata, pogoj PTC za zaposlene ne velja. V kolikor pa gostinski obrat ponuja osebni prevzem hrane na prevzemnem mestu in hkrati omogoča konzumiranje prevzete hrane na terasi ali vrtu ali v notranjosti gostinske obrata, za zaposlene velja pogoj PTC, prav tako pa veljajo tudi vsi drugi pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti, ki so določeni v odloku