Od ponedeljka, 8. marca 2021, so v statističnih regijah Posavske in Jugovzhodne Slovenije gostinske storitve dovoljene na terasah in vrtovih gostinskih lokalov!
Vlada je sprejela nov Odlok, ki je objavljen v Uradnem listu 30/21. (povezava na Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji), s katerim dovoljuje obratovanje gostinskih lokalov pod posebnimi pogoji, ki so navedeni v prilogi 1 odloka.
HIGIENSKA NAVODILA_Priloga 1 Odlok
Glede na to, da gre za testno obratovanje teras in vrtov v rumeni fazi naprošamo vse tako gostince, kot goste, da se držijo ukrepov. Kot so napovedali pristojni se bo le ob spoštovanju ukrepov lahko nadaljevalo odpiranje gostinskih lokalov v rumeni fazi tudi v drugih regijah.
Treba je poudariti, da ta sprostitev prinaša IZJEMNO odgovornost. V kolikor bodo, po sprostitvi ukrepov, v teh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano. Gre namreč za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna. Zato apeliramo tako na gostince kot tudi na goste, ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čimprej vrnemo v normalno življenje.
POGOJI ZA OPRAVLJANJE GOSTINSKE DEJAVNOSTI v rumeni regiji :
- Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, IZKLJUČNO na TERASAH in VRTOVIH gostinskih lokalov.
- Strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),
- razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz,
- za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,
- največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,
- maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt,
- gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti,
- gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi,
- razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,
- redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,
- vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov,
- obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko.
Brez pogoja testiranja zaposlenih še vedno ostaja:
- osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. POMEMBNO – pri osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih še vedno ni dovoljeno nudenje alkohola in alkoholnih pijač.
- opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave,
- opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance, pri čemer je potrebno zagotoviti minimalni stik med uporabniki teh storitev ter upoštevanje vseh higienskih priporočil ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ).
- in tudi pri poslovanju s podjetji (B2B), saj Odlok na posega v poslovanje s podjetji.
Upajmo, da se razmere izboljšajo in se kmalu odprejo vsi gostinski lokali.