SPOT Svetovanje Jugovzhodna Slovenija, v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Novo mesto, vabi obrtnike in podjetnike, pri njih zaposlene delavce, MSP ter potencialne podjetnike, iz regije JV Slovenija, na brezplačno delavnico
DOBRA HIGIENSKA PRAKSA oz. HACCP V PRAKSI, ki bo
v TOREK, 15. marca 2022, s pričetkom ob 15.00 uri,
v predavalnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto (Foersterjeva 10, NM).
Na podlagi zahtev poglavja XII, Uredbe (ES) 852/2004 o higieni živil, lahko v proizvodnji ali prometu z živili delajo le osebe, ki izkazujejo znanje o higieni živil, pridobljeno s strokovno izobrazbo ali dodatnim usposabljanjem. Vsi, ki delajo z živili in ki skrbijo za vzdrževanje postopkov HACCP sistema morajo biti ustrezno usposobljeni in seznanjeni z načeli dobre prakse. Da boste z vsem seznanjeni, vas vabimo na delavnico z naslednjo vsebino.
Vsebina:
- Zahteve zakonodaje na področju varne hrane
- Higiena živil, odgovornost nosilcev dejavnosti in zaposlenih
- Sistem HACCP v praksi, kdaj lahko uporabljamo smernice, kdaj izdelati lasten HACCP načrt?
- Spremljajoči higienski programi
- Novost na področju zakonodaje Uredba komisije (EU) 2021/382 z dne 3. marca 2021 o spremembi prilog k Uredbi Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 852/2004 o higieni živil v zvezi z upravljanjem na področju živilskih alergenov, prerazporejanjem hrane in kulture varnosti hrane
- Obnovitev znanja glede spremembe in obveznosti (transmaščobne kisline, akrilamid, …)
- Umik in odpoklic živil in novosti v zakonodaji
- Nova higienska priporočila NIJZ za gostinstvo za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom za zaposlene, delo v kuhinji, čiščenje
- Vodenje HACCP dokumentacije
- Priporočila in zahteve za dopolnitev dokumentacije v primeru dostave hrane na druge lokacije
- Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji za varnost hrane
Delavnica v trajanju 3 šolske ure je za udeležence brezplačna.
Predavateljica:
Janja Bajt Smrekar, univerzitetna diplomirana živilska tehnologinja, z dolgoletnimi izkušnjami na področju uvajanja sistema HACCP ter izvajalka številnih predavanj in svetovanj.
Prijave:
Prijave do petka, 11.3.2022 preko spletne prijavnice. Zaradi omejenega števila mest je prijava na delavnico obvezna. Vsak udeleženec dobi potrdilo o udeležbi.
Na delavnici prosimo, da upoštevate trenutno veljavna higienska priporočila NIJZ.
Dodatne informacije:
Breda Koncilja, tel. 051 422 580, e-pošta: breda.koncilja@ozs.si
Vljudno vabljeni.