Skip to content
Facebook-f
  • PREDSTAVITEV
    • O nas
    • Akti in pravilniki
    • Javne objave in obvestila
    • Družbena odgovornost
    • Humanitarnost
  • STORITVE
    • SEMINARJI IN DOGODKI
    • COVID VAREN najem prostorov za dogodke
    • Oddih in počitnice
    • Svetovanje
    • SPOT postopki in javna pooblastila
    • Zakonodaja in zastopanje
    • PROJEKTI
    • RAZPISI ZA SREDSTVA MSP
    • OGLAŠEVANJE
    • POSLOVNA PONUDBA
    • Stanovanjska ustanova
  • KOLEDAR DOGODKOV
    • Prihajajoči dogodki
    • Pretekli dogodki
  • ČLANI
    • Katalog članov
    • Iskanje po obrtnem registru
    • Prednosti članstva
    • POSTANITE ČLAN
    • SEZNAM JUBILANTOV 2021
    • SEZNAM JUBILANTOV 2020
    • 55 let OOZNM
  • STROKOVNE SEKCIJE
    • AVTOSERVISERJI
    • ELEKTRO DEJAVNOST
    • FRIZERJI IN KOZMETIKI
    • GOSTINSTVO IN TURIZEM
    • GRADBINCI
    • INSTALATERJI-ENERGETIKI
    • KOVINARJI
    • LESARJI
    • PROMET
    • TEKSTILCI
    • NERAZVRŠČENI
    • KLUB MLADIH PODJETNIKOV
    • ZDRUŽENJE UPOKOJENIH OBRTNIKOV
  • OBJAVE V MEDIJIH
  • NOVICE
  • PREDSTAVITEV
    • O nas
    • Akti in pravilniki
    • Javne objave in obvestila
    • Družbena odgovornost
    • Humanitarnost
  • STORITVE
    • SEMINARJI IN DOGODKI
    • COVID VAREN najem prostorov za dogodke
    • Oddih in počitnice
    • Svetovanje
    • SPOT postopki in javna pooblastila
    • Zakonodaja in zastopanje
    • PROJEKTI
    • RAZPISI ZA SREDSTVA MSP
    • OGLAŠEVANJE
    • POSLOVNA PONUDBA
    • Stanovanjska ustanova
  • KOLEDAR DOGODKOV
    • Prihajajoči dogodki
    • Pretekli dogodki
  • ČLANI
    • Katalog članov
    • Iskanje po obrtnem registru
    • Prednosti članstva
    • POSTANITE ČLAN
    • SEZNAM JUBILANTOV 2021
    • SEZNAM JUBILANTOV 2020
    • 55 let OOZNM
  • STROKOVNE SEKCIJE
    • AVTOSERVISERJI
    • ELEKTRO DEJAVNOST
    • FRIZERJI IN KOZMETIKI
    • GOSTINSTVO IN TURIZEM
    • GRADBINCI
    • INSTALATERJI-ENERGETIKI
    • KOVINARJI
    • LESARJI
    • PROMET
    • TEKSTILCI
    • NERAZVRŠČENI
    • KLUB MLADIH PODJETNIKOV
    • ZDRUŽENJE UPOKOJENIH OBRTNIKOV
  • OBJAVE V MEDIJIH
  • NOVICE

Zdrava prehrana v sodobni družbi FraIn (ZAKLJUČEN)

Print Friendly, PDF & Email

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OOZ Novo mesto se je v letu 2018 že drugo leto zapored priključila kot partner v projekt s Fakulteto za zdravstvene vede Novo mesto, saj vsakoletno sodelovanje daje uporabne rezultate tako študentom, ki izvajajo raziskavo, kot gostincem, ki prenesejo nove ugotovitve in priporočila v prakso.

 

Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto na razpise že več let zelo uspešno prijavlja projekte z različno uporabno vsebino in cilji, letos v sklopu Javnega razpisa za projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017 – 2020, k čemur se je kot aktivni delovni partner priključila tudi OOZ Novo mesto. Tako smo letos na osnovi predhodnega uspešnega sodelovanja pristopili k novemu projektu z naslovom »Zdrava prehrana v sodobni družbi«, v katerem FZV nastopa kot prijavitelj in krovni partner, s šestimi študenti in dvema pedagoškima mentorjema, dr. Sergejem Gričarjem in dr. Barbaro Rodica, partnerji pa smo še OOZ Novo mesto z Emilijo Bratož, direktorico OOZ Novo mesto, in Mlin Košak z Blažem Košakom, kot dvema delovnima mentorjema.

CILJI PROJEKTA:

Na projektu želimo s pomočjo sistematičnega pregleda literature z meta analizo in znanja strokovnjakov s področja prehrane, ki dnevno izdelujejo ali kuhajo, strežejo in dobavljajo prehranske izdelke ali sestavine, opredeliti pomen zdrave prehrane sodobnega človeka. Nutricionističnim značilnostim sodobne prehrane želimo podati tudi širšo družbeno usmeritev in priporočila tako za posameznike kot podjetnike/gostince. Blaž Košak z znanjem nutricionizma in dela s hrano podaja izhodišča za raziskovanje in obvladovanje priporočil smernic zdrave prehrane (prehranskih piramid) v prehodu npr. iz hamburgerja, pomfrita in piva na priporočeno zelenjavno prilogo in čisto nemastno meso in zdrav kruh. OOZ Novo mesto pa skrbi za povezovanje in sodelovanje gostincev s študenti ter razširjanje izsledkov priporočil med svoje člane v sekciji za gostinstvo in turizem oziroma med širšo javnost.

Anketa

Prva faza raziskave temelji na anketi, na katero so odgovarjali anketiranci iz različnih starostnih skupin od 18-60 let, tako da je bilo zajeto širše prebivalstvo od šolske do delovno aktivne generacije. Na osnovi prejetih odgovorov so študentje ugotovili sedanje stanje načina prehranjevanja, kar želijo nadgraditi z izdelavo nekaj novih prikazov prehranskih piramid, vezano na potrebe organizma, na letni čas oziroma sezonsko ponudbo, morda na ponudnike, kot so letalske družbe, dostavljalci hrane, cateringa in podobno. Tako so ugotovili, da sodoben hiter način življenja in delovanja ljudi v veliki meri vpliva na spremenjen način sodobne prehrane, v kateri prevladuje hitra hrana, predpakirani izdelki, pekovski izdelki, pijače iz plastenk in pločevink, še posebej med revnejšimi sloji prebivalstva in zaradi modnih smernic hitrega prehranjevanja od franšizinga do kioskov ter samopostrežnih restavracij.

Sodelovanje z gostinci

Drugi del raziskave temelji na sodelovanju in intervjujih z gostinci. Njihovo sodelovanje je za končne zaključke raziskave ključno, saj smo z njihovimi odgovori dobili vpogled v način priprave zdravih obrokov in jedi ter napotkov, kaj je potrebno spremeniti za bolj zdravo prehranjevanje, tudi če smo vezani na prehrano pri gostinskih ponudnikih.

 

V sodelovanju s sekcijo za gostinstvo in turizem pri OOZ Novo mesto, predsednikom sekcije Stanetom Pirkovičem, gostincem iz Šmarjete, Martino Tršinar, gostinko iz Šentjerneja, Blažem Košakom iz Mlina Košak Kronovo ter Nejcem Rumpertom s kmetije Karlovček d.o.o. z Vrha pri Šentjerneju smo organizirali delavnico, kjer smo v širši razpravi dobili informacijo, kako se gostinci s svojo ponudbo na trgu prilagajajo na zahteve sodobne družbe in posameznih gostov, kako so v pomoč rezultati raziskave s strani študentov in kje v bodoče lahko poiščemo sinergijo za spremembe, ne glede na hiter tempo življenja in podjetniške cilje, predvsem kadar je pritisk na nizke cene dnevno dostopnih kuhanih obrokov in domače bio sestavine oziroma živila v dobavni verigi, čemur gostinci v veliki meri že sledijo.

V petih mesecih trajanja projekta želimo, da bi vsebine in zaključki dosegli čim širši krog gostinskih podjetij, ki ponujajo obroke, ter uporabnikov (potrošnikov), s ciljem, da se nova priporočila v čim večji meri implementira v prakso in da ostanejo povezave med študenti in gostinci žive tudi v bodoče po zaključku projekta.

 

ZAKLJUČKI PROJEKTA:

Naše glasilo 1-2018

Obrtnik podjetnik julij-avgust 2018

Loading...

Preberite si še

Loading...

DIGI INFO TOČKE – svetovanje o e-storitvah javne uprave

več infomacij

BIZI: Program podjetništvo (SRRS) – na obmejnih problemskih območjih

več infomacij

KONTAKTNA TOČKA BE READI ALPS – DRUŽINSKO PODJETNIŠTVO IN INTERNACIONALIZACIJA

več infomacij

PROMOCIJA POKLICEV – OBRTNA POT

več infomacij

Kontakt

Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto

Foersterjeva ulica 10
8000 Novo mesto

Tel.:  
07 33 71 580 – tajništvo
07 33 24 233 – SPOT registracija (e-VEM)
041 350 001 – informacije
041 910 100 – svetovanje in pravna vprašanja
051 422 580 – SPOT svetovanje

E-mail: info@ooz-novomesto.si

  • O zbornici
  • Organiziranost

Uradne ure za stranke

Ponedeljek:

8.00 – 15.00

Torek:

8.00 – 15.00

Sreda:

8.00 – 17.00

Četrtek:

8.00 – 15.00

Petek:

8.00 – 14.00

Storitve

  • Svetovanje
  • Dogodki in izobraževanje
  • Najem poslovnih prostorov, dvoran in učilnic
  • Počitniške kapacitete
  • Oglaševanje in obveščanje
  • Postani član
  • MOZAIK podjetnih

Informacije

  • Zadnje novice
  • Javne objave in obvestila
  • Sekcije
  • Projekti
  • Razpisi
  • Naše glasilo
  • Mediji o nas

Za boljšo uporabniško izkušnjo priporočamo, da ne uporabljate brskalnika IE (Internet Explorer) 

2020 © OOZNM I Vse pravice pridržane

Produkcija BMA Studio I BMA EVENT